08 feb 2018  /  NyhedsRedaktør

Unge iværksætterspirer fra Aalborg og København vinder National Entreprenørskabsmesse

Luftløse cykeldæk, indskøbsapp til synshandicappede og droner der kan optegne huse. Der var fyldt med innovative ideer, da 550 elever fra hele landet var torsdag den 8. februar samlet til National Entreprenørskabsmesse i Odense. Men to hold unge fra Aalborg og København var dog lidt bedre end konkurrenterne, og de vandt de to konkurrencer på dagen.

Der var mange nytænkende ideer ved National Entreprenørskabsmesse. Her præsenterede de unge deres innovative ideer for erfarne erhvervsfolk og dystede på bl.a. produktudvikling, markedsføring og økonomi. 

 

Salus Nord fra Aalborg Handelsskole vandt konkurrencen Bizz Mart med deres sikkerhedssystem til plejehjem, hvor man via ansigtsgenkendelse kan se om fx demente forlader plejehjemmets område. Via systemet får vagtpersonalet en notifikation, hvis den demente forlader området. Systemet er bygget, så det ikke er overvågning, men blot ansigtsgenkendelsesudstyr, som aktiveres i det nogle går forbi det.

 

 - Det er helt fantastisk at vinde, for vi har arbejdet meget med den her idé, og det er en idé, som betyder rigtig meget for os, for vi vil gerne gøre en forskel i samfundet. Det har været en svær og udfordrende proces, men også rigtig spændende. Vi har knoklet på det her siden i sommers, lød det fra gruppen efter sejren.

 

Salus Nord vandt 5000 kroner sponsoreret af Odense Kommune og derudover vandt de også en rejse til Kina, hvor de skal deltage som udstillingshold ved JA Asia Pacific Company of the Year Award, som er det asiatiske entreprenørskabs-mesterskab. Her får de unge rig mulighed for at fremvise deres idé og mødes med unge iværksættere og erhvervsfolk fra Asien.

 

Vand med et tvist

Vinderne af den konkurrencen Expo blev gruppen Fiber Water fra Niels Brock i København. De har udviklet fiberberiget vand, der skal være med til at sikre, at man får nok fibre. Vandet hverken smager anderledes eller ser anderledes ud, men via vandet kan man få et ekstra tilskud af fibre i dagligdagen.

 

- Vi havde slet ikke regnet med at vinde, så det er ret stort at nå hertil. Vores uddannelse Niels Brock har lavet en iværksætterlinje, hvor vi går, så vi har haft god tid til at sidde og arbejde med vores idé. Men vi har også arbejdet på det uden for skoletiden. Det hele har været en kæmpe oplevelse, og det viser bare, at når man arbejder hårdt, som kommer man langt, lød det fra gruppen efter sejren.

 

Fiber Water vandt også 5000 kroner sponsoreret af Odense Kommune og derudover vandt de en rejse til Riga, hvor de skal deltage i den europæiske Trade Fair-konkurrence.

 

Innovation og opfindsomme ideer

I Bizz Mart-konkurrencen, som var den største på dagen, blev der også kåret en 2. og en 3. plads. 2. pladsen gik til PalCo fra HTX Skjern, som har udviklet en effektiv fugleskræmmer til landmænd. Skræmmeren kan monteres på tagene af fx stalde og opdrætshuse, og umuliggør at fugle kan lande der. De fik 3000 kroner sponsoreret af Odense Kommune.

 

3. pladsen gik til EverySpot fra Herningsholm Erhvervsgymnasium, som har udviklet et koncept, hvor man som privatperson kan udleje sin p-plads eller indkørsel. Når man gør det, tjener man penge, men en lille del af betalingen doneres også til bevarelsen af regnskoven. Så for hver parkering, kan man bevare omkring 11 kvadratmeter regnskov, hvilket svarer ca. til størrelsen på en p-plads.

 

I alt dystede 550 elever fordelt på 142 elevvirksomheder. Alle deltagerne er elever fra ungdomsuddannelser i hele landet, som har arbejdet på deres idé siden sommerferien. Odense-rådmand Jane Jegind åbnede messen og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel overrakte præmierne til vinderne.

 

National Entreprenørskabsmesse er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab og er en del af entreprenørskabsforløbet Company Programme.