09 maj 2019  /  NyhedsRedaktør

Unge iværksættere skal være med til at redde verden

Ni teams af studerende er blevet tildelt et legat, der skal sætte skub i deres forretningsideer, der kan redde verden. Fonden for Entreprenørskab, i samarbejde med Tuborgfondet, står bag de nye legater – verdensmålsmikrolegater – der over de næste tre år skal støtte studerende i at starte bæredygtige virksomheder.

Mads og Christine læser begge medicin på Aarhus Universitet. Som tutorer for nye medicinstuderende faldt de i snak på universitet. Mads havde gået og tænkt, at man burde kunne sy sår sammen på en smartere måde, og Christine havde haft et valgfag i entreprenørskab. Det blev starten på ideen om The Stitcher, en håndholdt og mekanisk symaskine, der er lettere at bruge til sårbehandling end den metode, sygehuse og dyreklinikker bruger i dag.

 

Mads og Christine har nu modtaget et Verdensmålsmikrolegat på 50.000 kr. til videreudvikling af deres gode idé.

 

- Vores produkt kan være med til at effektivisere sårbehandling på sygehuse og dyreklinikker. The Stitcher er nem at bruge, og en behandling af sår vil ske væsentlig hurtigere. Men vender vi blikket udadtil og kigger på udviklingslande, så vil The Stitcher kunne gøre en kæmpe forskel, da den også minimerer stikskader, og dermed minimerer risikoen for overførsel af sygdomme, lyder det fra Mads Holbech Esmann og Christine Aarenstrup Daugaard.

 

Det er første gang at Fonden for Entreprenørskab uddeler verdensmålsmikrolegater. Verdensmålsmikrolegaterne tildeles studerende med bæredygtige ideer, der tager afsæt i et eller flere af de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

 

I Fondens første uddelingsrunde af legaterne modtog i alt ni teams af studerende et verdensmålsmikrolegat. Ideerne er blandt andet tangbaseret plast, en app med best practice-råd til landmænd i Afrika, en toilet-tablet der kan opdage tyktarmskræft, engangsfiltre til brystpumper som kan filtrere antibiotika fra modermælk og brancherådgivning i innovative metoder til at mindske CO2-udledning og ressourcespild på film- og tv-produktioner.

Vigtigt med de unge iværksættere

Og det er vigtigt at sætte fokus på iværksættere, når snakken falder på verdensmålene. For det der kendetegner iværksættere er, at de ikke bare snakker – de handler, lyder det fra Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab:

 

- Iværksættere og startups spiller en stor rolle, hvis vi skal nå verdensmålene i 2030. Med innovative løsninger skaber unge iværksættere mulighed for at løse verdens allerstørste udfordringer. Men de kan ikke gøre det alene. De studerende har typisk brug for en mindre startkapital til at lave den første prototype eller teste deres idé - og det er netop dét, legaterne skal sikre.

 

De nye verdensmålsmikrolegater udspringer af Fondens allerede eksisterende mikrolegatordning, der siden 2010 har støttet over 400 unge startups med iværksætterambitioner. Med en mindre finansiel støtte til studerendes tidlige opstart af egen virksomhed er det formålet at skabe flere vækstvirksomheder, der kan bidrage med flere arbejdspladser, eksportindkomster og vækst i samfundet. 

Fokus på verdensmålene

Det er i et samarbejde med Tuborgfondet at de nye verdensmålsmikrolegater uddeles. Over de næste tre år skal Fonden for Entreprenørskab uddele 150 legater til studerende, der ønsker at skabe en bæredygtig forretning med afsæt i verdensmålene.  

 

”Vi har brug for unge talenter, som har lyst til og mod på at kaste sig ud i at prøve nye metoder af, hvis vi skal nå FN’s Verdensmål i 2030. Derfor er det også utrolig positivt at se, hvor forskelligartede de ni idéer er. Det er i høj grad med til at understrege, at der er mange måder at gribe verdens udfordringer an på. Vi glæder os til at følge idéerne folde sig ud og håber de kan være med til at inspirere endnu flere til at blive verdensmålsiværksættere,” siger program- og souschef i Tuborgfondet Nanna Bang.

 

- Vores verdensmålsmikrolegat skal gå til udvikling af vores produkt. Vi skal have testet vores idé, tilpasset den og udviklet videre på den. Medicinalindustrien er en dyr branche at udvikle indenfor og der skal mange midler til for at komme i mål. Med et legat fra Fonden for Entreprenørskab kommer vi tættere på, og det signalerer for andre og mulige investorer, at vi har fat i en god idé, lyder det fra Mads Holbech Esmann og Christine Aarenstrup Daugaard

Fakta om verdensmålsmikrolegater

Der uddeles 150 legater over de næste tre år. De første ni er blevet uddelt.

Verdensmålsmikrolegater udspringer af en allerede eksisterende legatordning, hvor studerende med en god idé kan søge om finansiel støtte.

Verdensmålsmikrolegaterne uddeles i samarbejde med Tuborgfondet. Udover uddeling af legater indebærer samarbejdet også, at der etableres et mentorkorps af ledere fra erhvervslivet, som kan give studerende råd og sparring.

Næste deadline for ansøgninger er den 26. september 2019

Læs mere om Mikrolegat-initiativet her.