10 feb 2014  /  NyhedsRedaktør

SIMAC – entreprenørskab åbner muligheder

Underviser Thomas Knagaard deltog i 2010 i en studietur til Boston arrangeret af Fonden For Entreprenørskab – Young Enterprise. Studieturen blev startskuddet på en meget lærerig og succesfuld rejse for Thomas Knagaard, men i høj grad også for Svendborg International Maritim Academy og dens studerende.

På SIMAC i Svendborg er det i dag et faktum blandt ledelsen, underviserne og de studerende, at innovation og entreprenørskab ikke bare er "hyggesnak med nogle mennesker" eller et "modeord" der er oppe i tiden. Det er et koncept og et fagområde med pondus. Men det handler om at turde springe ud på dybt vand og udforske området.

Sparring har været givende for SIMAC

Der er ikke nogen fast formel for, hvordan man skal undervise i entreprenørskab og innovation. Men Thomas Knagaard fra SIMAC har valgt at knytte undervisningen tæt til Start Up Programme, og de studerende fra SIMAC deltager i mange af programmets aktiviteter.

 

"Det har været en kæmpe succes, eftersom der her er stor mulighed for at sparre med andre," fortæller Thomas Knagaard. For Thomas ligger det værdifulde blandt andet i dialogen mellem de studerende og studerende fra andre uddannelsesretninger.  "Det har været inspirerende at være ude og møde nogle som for eksempel er mere marketing-orienteret," fortæller Thomas Knagaard. 

Entreprenørskab i undervisningen

Det er mere end to år siden, at Thomas Knagaard begyndte på entreprenørskabsundervisningen, og "Innovation og Entreprenørskab" er nu blevet et etableret valgfag på SIMAC.

 

Thomas Knagaards studerende er fra skoleårets start tilmeldt Start Up Programme. Programmet fokuserer på entreprenørskab og iværksætteri i undervisningen, og de studerende bruger både teoretisk og faglig viden til at realisere deres idéer gennem konkurrencer, mødet med investorer og rådgivning fra eksperter og erfarne entreprenører. Det giver ifølge Thomas Knagaard SIMAC's dimittender nogle evner, som er efterspurgt og eftertragtet på arbejdsmarkedet, og som kan differentiere dem fra udenlandsk arbejdskraft og dermed styrke Danmark som førende søfartsnation. 

Start Up Programme 2014 - spring ud i det

Inden studieturen til Boston havde Thomas Knagaard ingen erfaring med innovation og entreprenørskab, men dog en interesse. Studieturen og Start Up Programme har i dag givet ham et netværk med stor mulighed for at sparre med ligesindede eller professionelle aktører inden for erhvervslivet. Det er her han får sin primære inspiration, som han inddrager i sin undervisning.

 

Thomas oplever, at der tidligere har været en almen frygt for det ukendte blandt hans kollegaer og tanker som "hvad hvis jeg ikke kan finde ud af det?". Innovation og entreprenørskab er heldigvis ikke et farligt domæne, fortæller han, og det kan tillæres - også selvom det ikke ligger lige til højrebenet for ens fag.

 

Siden entreprenørskab og innovation er blevet fast inventar på SIMAC har udviklingen også taget fart. De studerende har i flere år deltaget i Start Up Programme, og SIMAC blev kåret som Årets Entreprenante uddannelsesinstitution i Start Up Programme i 2012. De studerende har også opnået flere DM-finalepladser og flotte priser til Danish Entrepreneurship Award 2013. Men vigtigst af alt så har Thomas Knagaard og SIMAC fået en stærk entreprenøriel platform at arbejde videre fra. 

Det får du med hjem

Ved at blive en del af Start Up Programme får du ifølge Thomas Knagaard mulighed for at komme uden for uddannelsens mure og få en masse gratis inspiration, som kan udvikle og optimere dit fag og din uddannelsesinstitution, dine personlige kompetencer som underviser samt mulighed for at fremme dine studerendes potentiale. 

 

Føler du dig inspireret til at tage springet, på samme måde som Thomas Knagaard, så læs mere om Start Up Programme 2014 i højre side.