18 apr 2018  /  NyhedsRedaktør

Fem unge fra Grindsted løb med sejren til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab

Et antibakterielt mobilcover, der fjerner 90 procent af bakterierne på ens mobil på 24 timer. Med den innovative idé vandt fem elever fra Erhvervsgymnasiet Grindsted sent onsdag den 18. april Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab, og har taget første skridt i retningen mod en karriere som iværksættere.

Når man er elev på en ungdomsuddannelse kan der være langt til drømmen om at blive iværksætter. Men fem elever fra Erhvervsgymnasiet Grindsted tog sent onsdag aften et skridt tættere på en iværksætterlivet, da de efter en hel dags konkurrencer vandt Company Programme – Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab for elever på en ungdomsuddannelse.

 

Over 4000 elever har i løbet af året deltaget i undervisningsforløbet Company Programme, hvor de har arbejdet med at udvikle iværksætterideer, og onsdag kulminerede det til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab, hvor de bedste 162 elever fordelt på 42 hold fra hele landet dystede.

 

Vinderne blev Signe Jørgensen, Michelle Elise, Kristina Horsager, Mia Svejgaard og Line Kirstine med ideen Clean Cover. De har haft fokus på hygiejne i deres ideudvikling og fandt bl.a. ud af, at der er 18 gange flere bakterier på ens mobiltelefon end på et offentligt toilet. Det satte de sig for at lave en løsning på.

 

- Det har været vildt spændende at arbejde med den her idé, og vi har lært rigtig meget i processen. Vi har arbejdet godt sammen, og nu skal vi have videreudviklet mere på vores ide, og så skal vi have fundet noget kapital, som kan skydes ind i virksomheden. Vi skal bruge de penge, vi har vundet, på produktudvikling og støbeforme til vores produktion, lød det fra de innovative unge, da de vandt.

 

Men titlen som Danmarksmestre i Entreprenørskab fulgte også en check på 10.000 kroner sponsoreret af Nordea, som blev overrakt til de unge opfindere af Tommy Ahlers og Lars Nørby Johansen. Til juli skal Clean Cover desuden repræsentere Danmark ved det prestigefyldte Europamesterskab, Company of the Year Competition, som holdes i Beograd.

 

Hård konkurrence med mange talentfulde unge

Vinderne ved DM i Entreprenørskab blev fundet efter en intensiv dag i Industriens Hus, hvor de unge skulle bevise, at de havde styr på både idé, forretningsmodel, markedspotentiale og samtidig levere et stærkt pitch i flere forskellige situationer for at imponere dommerne. Efter en hel dags konkurrencer var der om aftenen festmiddag for alle deltagerne, hvor vinderne blev kåret. Til festmiddagen deltog også de to iværksættere og investorer Tommy Ahlers og Tommy Andersen, som sammen med Morten Resen gav inspirerende oplæg til de håbefulde unge iværksætterspirer.

 

- Der har været rigtig mange innovative og gennemarbejdede ideer i år, og mange af de unge er nået rigtig langt. Company Programme lærer de unge at gå fra en idé til en egentlig virksomhed, og samtidig lærer de at bruge deres faglige viden på en helt ny måde og på den måde styrker sådan et forløb også elevernes læring, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

 

Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab blev holdt hos Dansk Industri, der er sammen med Fonden for Entreprenørskab er med til at arrangere DM.

 

- Det har været en stor fornøjelse at se dagens projekter. Det er utrolig lærerigt for de unge at være med i et forløb som Company Programme, hvor de kommer omkring stort set alle aspekter af det at drive virksomhed. Jeg ser frem til at se nogle af dem skabe fremtidens virksomheder og arbejdspladser, siger Kent Damsgaard, direktør i DI.

 

Fonden for Entreprenørskab står bag DM i Entreprenørskab i samarbejde med Dansk Industri og Nordea og med støtte fra Bloomberg og Tønder Energi- og Miljøfond.

 

De fire sporvindere blev:

Science & Technology: Back on point, Herningsholm Gymnasium, HHX Herning
Society & Globalization: Clean Cover, Erhvervsgymnasiet Grindsted
Business & Service: Teacherific, Tietgen
Trade & Skills: Privacy Matters, Tietgen

 

Samlede vindere ved DM i Entreprenørskab 2018:

1. pladsen: Clean Cover, Erhvervsgymnasiet Grindsted
2. pladsen: Privacy Matters, Tietgen
3. pladsen: Tastable, EUC Nordvest - Morsø Handelsgymnasium

 

Vinder af Tønder Energi- og Miljøfonds særpris:

Vi’divido, Svendborg Erhvervsskole

 

Baggrund:

Company Programme er et undervisningsforløb, hvor elever på ungdomsuddannelserne bliver taget gennem alle faser af livet som iværksætter. I løbet af skoleåret skal de bl.a. arbejde med forretningsmodeller, indgå aftaler med samarbejdspartnere fra det nære erhvervsliv og den finansielle sektor, lave markedsføring og aflægge regnskab. Ca. 4000 elever er årligt med i Company Programme, og de bedste og mest innovative elevvirksomheder kvalificerer sig til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab. Herfra går vinderen videre til EM i Entreprenørskab.

 

Til DM stiller eleverne stiller op i én af fire kategorier: Science & Technology, Society & Globalization, Business & Service og Trade & Skills, og elevernes idéer spænder derfor fra nyudviklede tekniske løsninger til idéer med et mere socialt fokus. Alle ideerne bedømmes af erfarne erhvervsfolk i flere forskellige kategorier.