29 mar 2017  /  NyhedsRedaktør

Ny indsats: Entreprenørskabsundervisning skal være vækstmotor i Grønland

Grønlands vækst og udvikling er udfordret af et lavt uddannelsesniveau, fraflytning og mangel på nye arbejdspladser. Det vil en ny ambitiøs indsats forsøge at lave om på. Fonden for Entreprenørskab har etableret et samarbejde med det grønlandske selvstyre, som har afsat 1,3 mio. kroner til en massiv indsats for at fremme entreprenørskab i skoler og uddannelser, efteruddanne lærere og støtte unge i opstart af virksomhed.

Fonden for Entreprenørskab etablerer nu et nyt sekretariat og en bestyrelse i Grønland, som skal udbrede og forankre entreprenørskabsundervisning i de grønlandske skoler og uddannelser.

 

- Det er et rigtig godt initiativ, som Fonden for Entreprenørskab har taget, og det er glædeligt, at selvstyret støtter det. Vi har et meget stort behov for at udvikle nye erhvervsområder og skabe nye virksomheder og arbejdspladser, og derfor bakker Grønlands Erhverv op om undervisning i entreprenørskab i uddannelserne. Vi tror, at fondens initiativ kan stimulere ny erhvervsudvikling, siger Brian Buus Pedersen, direktør i Grønlands Erhverv.

 

Aktiviteter i gang med det samme

Til maj åbnes der for en helt ny efteruddannelse i entreprenørskab specifikt målrettet grønlandske lærere, som også vil få adgang til en masse gratis undervisningsmaterialer. Grønlandske elever vil kunne deltage i Fonden for Entreprenørskab innovations- og iværksætterkonkurrencer, og så skal grønlandske studerende med iværksætterambitioner støttes med mikrolegater, så de lettere kan starte virksomhed.

 

- Det er et markant beløb, der er sat af til at implementere entreprenørskab i hele uddannelsessektoren i Grønland, og det er et klart signal om, at man ønsker at uddanne grønlandske unge, så de er bedre rustet til et arbejdsmarked i forandring. Vi er samtidig glade for at kunne etablere en afdeling i Grønland, så endnu flere elever og studerende kan gøre brug af de undervisningsmaterialer, programmer og tilbud, som Fonden har, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

 

I februar udkom rapporten Nordic Entrepreneurship Islands der viste, at undervisning i entreprenørskab og iværksætteri nærmest ikke eksisterer i Grønland. Med det nye samarbejde har Selvstyret taget handling på resultaterne.

 

- Det er vigtigt for mig som Naalakkersuisoq for Uddannelse, at vores uddannelser får øget fokus på entreprenørskab og innovation. Jeg er overbevist om, at dette vil gøre undervisning mere spændende og tilgængelig for mange af vores unge. Vi kan dermed sikre, at flere lærer mere, samtidig med at vi udbygger iværksætterkulturen som en del af vores undervisningssystem. Med Fonden for Entreprenørskab som samarbejdspart for denne indsats, får vi adgang til en stor viden om området. Lige som os ser de det som altafgørende, at kapaciteten opbygges og forankres lokalt i Grønland, og at indsatsen tilpasses vores behov. Jeg ser derfor meget frem til de kommende års indsats, siger Doris Jakobsen, Naalakkersuisoq for Uddannelse.

 

Fakta:

Der er i 2017 afsat 1,3 mio. kr. til at etablere en afdeling under Fonden for Entreprenørskab i Grønland (FFE Grønland). Dette beløb forventes at blive suppleret af midler fra private virksomheder og organisationer, som kan indgå samarbejde med FFE Grønland.

 

Fonden for Entreprenørskab er en privat, erhvervsdrivende fond, der har som formål at øge udbredelsen og kvaliteten af entreprenørskabsundervisning i uddannelsessektoren. Fonden for Entreprenørskab har et nationalt sekretariat i Danmark og derudover seks regionskontorer i Danmark samt et på Færøerne.

 

Entreprenørskabsundervisning lærer unge at tænke innovativt, se muligheder og omsætte ideer til handling. Forskning viser, at entreprenørskabsundervisning er med til at fremme iværksætterlysten blandt unge og samtidig bliver de gladere for at gå i skole.

 

Læs mere her: