NyhedsRedaktør

Ny finanslov tilgodeser alligevel entreprenørskab i uddannelserne

Det er vigtigt, at endnu flere børn og unge møder entreprenørskab i deres skoletid. Det er udmeldingen fra politikerne, efter dele af næste års finanslov nu er forhandlet på plads. Selvom der var lagt op til markante besparelser for Fonden for Entreprenørskab, er det lykkedes at forhandle Fondens bevilling op på et lidt højere beløb end hidtil.

Da regeringen i slutningen af september fremlagde sit forslag til finansloven for 2016, var der lagt op til markante besparelser på forsknings-, uddannelses- og erhvervsfremmeområdet. Det betød også, at bevillingen til Fonden for Entreprenørskab stod til mere end en halvering.

 

Torsdag den 29. oktober indgik regeringen aftale om forskningsreserven, som er en del af finansloven for 2016, sammen med alle folketingets partier. I den nye aftale står Fonden for Entreprenørskab til at få 21 mio. kroner fra forskningsreserven, og derudover 5 mio. kroner fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Sammenlagt giver det 26 mio. kroner, som er mere end de foregående to år, og dermed kan Fonden både fortsætte og udvide sit arbejde med at udbrede og forankre entreprenørskab i hele det danske uddannelsessystem. 

 

Med den nye aftale har regeringen og de andre aftalepartier gjort det klart, at de fortsat har unge og deres uddannelse i entreprenørskab som en prioritet. Det glæder vi os naturligvis over, og samtidig vil jeg gerne takke de mange personer, organisationer og andre, der har gjort en kæmpe indsats i de seneste uger for at vise politikerne, hvilken forskel Fonden for Entreprenørskab har gjort. Det har tydeligvis haft en effekt, og vi er meget taknemmelige,” siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

 

Stor opbakning til fondens arbejde

Siden det kom frem, at Fonden for Entreprenørskab stod til mere end en halvering på finansloven, har en lang række lærere, undervisere, erhvervsfolk, unge iværksættere, organisationer og virksomheder fra ind- og udland vist deres opbakning til Fonden. Her er et kort uddrag:

 

To us, Denmark is one of the pioneering countries when it comes to entrepreneurship education by its unique way of organising the implementation of entrepreneurship education through the Danish Foundation for Entrepreneurship. The Foundation is doing an important job and is a great inspiration to their international partners.Professor Thomas M. Cooney fra Dublin Institute of Technology.

 

Fonden for Entreprenørskab har været med til at skabe det paradigme skifte der ser sket i iværksætterkulturen i Danmark de seneste 5-10 år, og det vil være en meget uklog beslutning at fjerne Fonden fra Finansloven.David Madie, founder og CEO, GrowthWheel International.

 

Jeg har arbejdet med innovation og entrepreneurship i undervisningen siden sidste årtusinde og har set hvilken fantastisk effekt, fonden har haft på at sprede det vigtige "mind-set" i alle uddannelser og på alle niveauer. Vi er gået fra de få til de mange.Jesper Nørskov, lektor, Erhvervsakademi Aarhus.

 

Vores CVR-nummer er ikke ældre end 1 år og vi er stadig studerende på Aarhus Universitet. Det betyder dog ikke at produktionen, som er i Danmark, ikke allerede er startet, at vi ikke allerede har skaffet ordre, eller at eksporteventyret ikke er begyndt – faktisk det modsatte og jeg kan personligt takke Fonden for Entreprenørskab, som har været fundamentet for vores succes.Christian Toft Jakobsen, ung iværksætter og co-owner af Plinthit.

 

Klar til nye opgaver

Siden 2010 har Fonden for Entreprenørskab været på finansloven, og dette har sammen med erhvervslivets store opbakning sikret, at Fonden har kunnet levere markante internationale forskningsresultater, mere end fordoblet udbredelsen af entreprenørskab i danske skoler og uddannelser, uddele millioner til udvikling af ny entreprenørskabsundervisning samt støtte unge iværksættere i opstartsfasen. Fonden vil fortsætte med dette arbejde fremadrettet og samtidig byder fremtiden på nye initiativer:

 

Med økonomien for næste år på plads kan vi nu fokusere på de mange spændende opgaver, som ligger forude. I 2016 forventer vi bl.a. at have en ny certificeret efteruddannelse i entreprenørskab parat til lærere og undervisere i hele uddannelsessystemet. Vi vil også for alvor kunne se effekterne af, at entreprenørskab er skrevet ind i folkeskolereformen, og så glæder vi os til at følge de studerende med iværksætterambitioner, som vi har støttet med mikrolegater. De viser allerede lovende resultater,” siger Christian Vintergaard.

 

Fonden for Entreprenørskab også gerne lægge op til samarbejde med regeringen om den nye iværksætterstrategi, som regeringen har bebudet kommer i løbet af 2016.

 

Vi ved rigtig meget om, hvornår og hvordan man skal implementere entreprenørskab i undervisningen for at få størst effekt. Samtidig har vi stor erfaring med at arbejde med uddannelsessektoren omkring entreprenørskab og iværksætteri, og vi har også gode erfaringer med, hvordan man binder studie- og iværksætterliv sammen. Alt sammen viden vi gerne stiller til rådighed for politikerne i deres arbejde med en ny iværksætterstrategi,” siger Christian Vintergaard.