09 feb 2017  /  NyhedsRedaktør

Nordjyske unge suveræne til National Entreprenørskabsmesse

Nordjyske unge vandt tre ud af fire priser og fejede al modstand af banen, da der torsdag den 9. februar var National Entreprenørskabsmesse i Odense. Her dystede elever fra hele landet om at have den mest gennemførte iværksætteridé.

575 elever fra ungdomsuddannelser i hele Danmark var samlet til National Entreprenørskabsmesse, som blev afholdt i Rosengårdcentret i Odense torsdag den 9. februar. Her præsenterede de unge deres innovative ideer for erfarne erhvervsfolk og dystede på bl.a. produktudvikling, markedsføring og økonomi. 

 

Der var mange nytænkende ideer, men tendenser som bæredygtighed og miljøbevidsthed gik igen blandt mange af de unges præsentationer - også hos vinderne.

 

Tre nordjyske vindere og en fra København

De mange idérige unge dystede i to konkurrencer – BizzMart og Expo. Vinderne af BizzMart blev teamet Norden fra EUC Nord, som har designet bæredygtige designmøbler af lokale naturmaterialer og uden brug af animalske produkter, så stolene så også kan bruges af veganere.

 

- Det er så fedt, og vi havde slet ikke turde drømme om, at vi nu skal ud og konkurrere mod andre fra Europa. Det er lige pludselig meget virkeligt – og nu har vi også fået produceret en rigtig stol og ikke bare en prototype. Vi har haft lyst til det her, siden vi var små, så det her er virkelig en drøm for os, lød det fra gruppen, da de vandt og fik overrakt en check på 5000 kr. sponsoreret af Odense Kommune.

 

Vinderne af Expo-konkurrencen blev teamet Hemmingglas fra Niels Brock, som har designet smykker, der er lavet af halsene på flasker, som ikke kan genanvendes. Og dermed taler de også ind i samme trend, som de andre vindere på dagen med fokus på miljø og bæredygtighed.

 

- Det er helt vildt og fantastisk. Vi har kæmpet rigtig meget for at få det her til at fungere, og der har været op- og nedture, så det er vildt, at vi er kommet så langt. Og nu skal vi endnu videre. Vi er utrolig stolte, og det er super fedt, at vi kan vende hjem til vores skole med den her sejr. Nu er vi virkelig ”on fire”! lød det fra gruppen, da de vandt og fik overrakt en check på 5000 kr. sponsoreret af Odense Kommune.

 

2. pladsen i BizzMart-konkurrencen gik til teamet EARTH fra EUC Nordvest, der vil lave 3D-printede møbler ud af plasticaffald – blandt andet alt det plastic, som flyder og forurener i havene og 3. pladsen teamet Dunseriet fra EUC Nordvest, der har lavet et madkoncept baseret på street food-versioner af frikadeller, og de unge har allerede langet de første menuer over disken. Begge hold vandt også en præmie sponsoreret af Odense Kommune.

 

Europæiske finale venter

Norden og Hemmingglas skal nu til Riga i begyndelsen af april til den europæiske finale JA Marketplace, hvor de skal konkurrere mod de bedste fra hele Europa.

 

National Entreprenørskabsmesse blev åbnet af Jane Jegind, der er rådmand i Odense Kommune, og som gav de unge gode råd med på vejen. De unge iværksætterspirer blev bedømt af 75 erhvervsfolk og erfarne iværksættere, som havde hevet en dag ud af kalenderen for at vurdere de unges ideer og give dem råd og vejledning til, hvordan de kan arbejde videre. Alle deltagerne har kvalificeret sig til National Entreprenørskabsmesse via en regional finale, og de har lagt timevis af forarbejde i deres idé både i og uden for undervisningen. Så det var de bedste idéer fra hele landet, der var samlet i Odense.

 

Blandt de mange ideer var blandt andet et en selvkørende skraldespand, en batterivekselmaskine, skalerbare stikdåser og app der hjælper allergikere med at handle og tjekke fødevarer i supermarkedet for allergener.

 

I alt dystede 575 elever fordelt på 146 elevvirksomheder. National Entreprenørskabsmesse er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab og er en del af entreprenørskabsforløbet Company Programme.