26 mar 2015  /  NyhedsRedaktør

Mikrolegater skaber arbejdspladser og ivrige iværksættere

Iværksætterlysten har for alvor fået fodfæste i Danmark, og antallet af unge, der gerne vil starte egen virksomhed, er stigende. Men mange unge iværksættere har svært ved at skaffe kapital i opstartsfasen. En lille økonomisk starthjælp kan gøre en stor forskel og får samtidig iværksætterne til at rykke hurtigere mod markedet i opstartsfasen. Det dokumenterer et mikrolegatinitiativ fra Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise.

Siden 2011 har Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise uddelt mikrolegater til studerende, som har en iværksætteridé. Ordningen blev boostet af Innovationsfonden og Erhvervsstyrelsen i 2014, og det betød, at langt flere studerende nu kunne søge om et mikrolegat. Og det har givet resultater.

 

Vi kan se, at mikrolegaterne har en tydelig positiv effekt for modtagerne. De driver deres virksomhed hurtigere mod markedet, og de har allerede skabt arbejdspladser efter et par måneder. Derfor håber vi, at vi får mulighed for at styrke den indsats i fremtiden,” siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise.

 

Arbejdspladser og større engagement

En foreløbig analyse af effekterne af mikrolegaterne viser, at blot tre måneder efter at have modtaget et legat, er der blevet ansat 12 nye medarbejdere fordelt på 10 start-ups (25 % af de 40 legatmodtagere, der har deltaget i undersøgelsen). I undersøgelsen sammenlignes der med en kontrolgruppe af start-ups, der ikke har fået mikrolegat. Her har én start-up ansat to nye medarbejdere.

 

Mikrolegatet betyder også, at iværksætterne lægger et større arbejde og engagement i deres virksomhed, og at de dermed driver deres virksomhed hurtigere frem til markedet. De får hurtigere professionaliseret virksomheden med fx en bestyrelse og en markedsføringsplan.

 

Med mikrolegatet fik vi indsparket til at få lavet 3D-tegninger af en plast-ingeniør samt 3D-print af vores produkt. Det at få et "go" fra erfarne erhvervsledere gav os blod på tanden og bekræftelse i, at vi havde et produkt, som andre fandt interessant. Mikrolegatet gjorde, at vi ikke tøvede med at investere vores egne penge i virksomheden,” siger Josefine Østerby fra Plinthit, der har udviklet en ny type parasolfod. Plinthit er også nomineret til Business Region Aarhus’ Iværksætterpris 2015.

 

Giver adgang til kapital

De unge iværksættere har også større succes med at skaffe kapital til virksomheden efter de har fået et mikrolegat.

 

Mikrolegatet har for os betydet, at vi kunne gennemføre vores første betatest i Bangkok. De 50.000 kr. blev brugt til at hyre en dygtig web-udvikler, der fik os i luften med vores første simple version af Comundu. En version der trods sin simple udformning gjorde, at vi fik den nødvendige feedback fra markedet og dermed turde tage det næste skridt mod et "rigtigt" produkt - og et fuldtidsjob som iværksætter. Siden modtagelsen af mikrolegatet har vi desuden modtaget endnu en offentlig funding (Iværksætterpilotordningen) samt en investering fra en privat investor,” siger Mia Grosen fra Comundu, som er en social platform for backpackere.

 

Som studerende er man ikke specielt kapitalstærk. Derfor er mikrolegater i perioden før indtjening en vigtigt motivationsfaktor for at holde drive, indtil man når sit første salg. Det har lettet vores proces, da man har fået “proof of concept” af andre, som gør at man er et skridt længere henne, når man skal ansøge eller forhandle om kapital,” siger Rasmus Melbye fra Bikematch, en onlineportal, hvor man kan søge og sammenligne cykler.

 

Uddannelse og faglighed er afgørende faktorer

De fleste af mikrolegatmodtagerne er studerende på en videregående uddannelse, og enkelte grupper fra ungdomsuddannelserne har også fået et mikrolegat. Fælles for alle iværksætterne er, at de i høj grad har brugt deres uddannelse og viden herfra til at udvikle deres idé og start-up. Samtidig har størstedelen (65%) modtaget entreprenørskabsundervisning under deres uddannelse. 


Fakta:

Det er Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise, der står bag Mikrolegatordningen med støtte fra Innovationsfonden og Erhvervsstyrelsen. Der er i alt uddelt 178 legater af en størrelse på 10.000-50.000 kroner. Fra 2011-2013 kørte ordningen som et pilotprojekt, men fra 2014 blev ordningen boostet af Innovationsfonden og Erhvervsstyrelsen, og budgettet blev øget, så der kunne uddeles betydeligt flere legater. Alle ansøgere er blevet vurderet af en evalueringskomite af erfarne erhvervsfolk og iværksættere.