06 feb 2019  /  NyhedsRedaktør

Mikrolegater gør stadig en forskel

Tendens bekræftet: Ny analyse viser, at Fonden for Entreprenørskabs Mikrolegat-initiativ fortsat skaber jobs, øger virksomheders overlevelseschancer samt giver iværksættere på skolebænken nemmere ved at skaffe vækstkapital.

Hvert år uddeler Fonden for Entreprenørskab ca. 70 mikrolegater til studerende med en god og innovativ idé. 

 

Mange studerende får nemlig gode og realiserbare idéer under deres uddannelse, men det kan være svært at skaffe den fornødne kapital, som det kræver, for at starte en virksomhed.

Et økonomisk skub sikrer overlevelse

Tilde Reffstrup er projektleder og udviklingskonsulent i Fonden for Entreprenørskab, og stifter årligt bekendtskab med omkring 300 unge startups, når de søger et Mikrolegat.

 

- Vi kan se at studentervirksomheder, der har fået et Mikrolegat, øger deres chancer for at hive yderligere vækstkapital hjem andre steder fra efterfølgende. Et Mikrolegat gør det eksempelvis muligt for de studerende at udvikle prototyper, få erfaring med iværksætteri og komme lige dét længere med deres idé, der gør, at andre også ”tør” at investere, lyder det fra Tilde Reffstrup.

 

Med den nye analyse ”Mikrolegat. Investering i Danmarks fremtid – en temaanalyse af Mikrolegat-initiativet med fokus på beskæftigelse” kan Fonden for Entreprenørskab også slå fast, at studentervirksomheder der har modtaget et Mikrolegat, har højere chance for at overleve:

 

- I forhold til andre studentervirksomheder kan vi se, at dem der har et Mikrolegat med i bagagen, har større chance for at overleve. I løbet af de første 3 leveår er overlevelsesraten højere – både i forhold til landsgennemsnittet, men også i forhold til analysens kontrolgruppe, fortæller Tilde Reffstrup.

Legat skaber arbejdspladser

Da Fonden for Entreprenørskab tilbage i 2011 uddelte det første Mikrolegat, var tanken, at legaterne skulle være med til at sikre vækst og beskæftigelse i Danmark.

 

- Og det gør de. Ret tidligt i forløbet får studentervirksomheder, der har modtaget et Mikrolegat, behov for at ansætte eller tilknytte flere til teamet, fordi de, i forhold til studentervirksomheder, der ikke har modtaget et Mikrolegat, rykker hurtigere i startup-processen end andre.

 

- Sat lidt på spidsen kan vi sige, at for hver million der er investeret i Mikrolegat-initiativet, er der skabt ca. 42 fuldtidsstillinger 12-36 måneder efter legaterne er uddelt, slutter Tilde Reffstrup.

 

Næste ansøgningsfrist for et Mikrolegat er den 20. februar 2019. Man kan søge med eller uden CVR-nummer, og der kan søges op til 50.000 kr. Du kan søge her.

 

Læs analysen Mikrolegat. Investering i Danmarks fremtid – en temaanalyse af Mikrolegat-initiativet med fokus på beskæftigelse.

 

Bag om analysen

Fonden har siden 2014 indsamlet data fra mikrolegatansøgere med henblik på at vurdere, hvilke effekter et Mikrolegat har på en ung startup.

 

Analysen ”Mikrolegat. Investering i Danmarks fremtid – en temaanalyse af Mikrolegat-initiativet med fokus på beskæftigelse” bygger på 289 respondenter.

 

Vækstkapital: 20 pct. af legatmodtagerne har hentet vækstkapital efter 3-6 måneder. I kontrolgruppen er andelen 9 pct.

 

Overlevelsesrate: 80 pct. af legatmodtagerne er 12-36 måneder stadig aktive. I kontrolgruppen er andelen 54 pct.  Landsgennemsnittet er 71-74 pct.

 

Skaber arbejdspladser: 12-36 måneder efter modtagelse af et Mikrolegat har 35 pct. af virksomhederne lønnede medarbejdere. I kontrolgruppen er andelen blot 19 pct.

Fakta om Mikrolegat-initiativet

Siden 2011 har Fonden for Entreprenørskab uddelt Mikrolegater til studerende med iværksætterambitioner.

 

I perioden 2011-2018 har Fonden for Entreprenørskab uddelt over 400 legater til en samlet værdi af 13,5 mio. kr.

 

Formålet med Mikrolegat-initiativet er at styrke vækst og beskæftigelse i Danmark.