27 maj 2020  /  NyhedsRedaktør

Maskinmestre vinder DM i Entreprenørskab for studerende

Hvordan kan vi gøre verden bedre? Det gav 20 teams af studerende hvert deres bud på, da de onsdag den 27. maj pitchede deres iværksætterideer online til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab for studerende. Tre studerende fra SIMAC i Svendborg med hjælp fra en studerende på SDU løb med sejren for deres udvikling af en særlig gummimanchet, der kan tætne rundt om hydrauliske sammenkoblinger på maskiner, så støv og snavs ikke kommer med.

Der var masser at stemning, virtuelle high-fives og innovative ideer, da Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab for studerende blev afholdt online den 27. maj. 20 teams af studerende pitchede deres iværksætterideer og i den anden ene af forbindelsen sad erfarne erhvervsledere og iværksættere, der brugte en hel dag som frivillige dommere og kunne give de unge konstruktiv feedback.

 

Vinderne blev gruppen HydroSAFE fra Svendborg, som har opfundet en ny type gummimanchet, der kan tætne rundt om hydrauliske sammenkoblinger, og på den måde kan holde støv og partikler ude af det hydrauliske system på blandt andet traktorer og andre landbrugsmaskiner. Produktet er i første omgang tiltænkt landbruget, hvor støv i sammenkoblinger ofte er et problem, men HydroSAFE kan bruges alle steder, hvor man har en sammenkobling, man gerne vil beskytte, fx i fiske- eller vindmølleindustrien.

 

Det er lidt overvældende at vinde, for det havde vi ikke regnet med. Altså bare det at gå videre ved det regionale mesterskab var en sejr, og så gå hele vejen i dag – det er en kæmpe sejr!

 

Vi har lært exceptionelt meget af at arbejde med vores ide på grund af alle de faser, vi har været igennem. Det har været meget givende, og vi har bl.a. fået en enorm forståelse for, hvordan markeder og økonomi hænger sammen. Nu skal vi ud over stepperne og have gang i vores produktion. Så når vi kommer til EM, har vi ikke kun solgt 40 enheder, men måske 400 enheder, lød det begejstret fra gruppen, da de vandt.

 

HydroSAFE vandt først deres kategori Service Innovation og 25.000 kr. sponsoreret af Bloomberg. Oveni det vandt de yderligere 25.000 kr., da de blev den samlede vinder. Derudover skal de studerende nu også repræsentere Danmark til JA Europe Enterprise Challenge 2020, som er Europamesterskabet i Entreprenørskab, i slutningen af juni.

 

En ny generation af unge iværksættere

Danmarksmesterskabet blev afviklet online pga. Covid-19, men det slog ikke de unge iværksætterspirer ud. Tværtimod, for de havde alle kvalificeret sig via regionale finaler, som også blev afviklet online, så online-pitchingen var mesterligt udført, og blandt dommerne var der enighed om, at en ny stærk generation af unge iværksættere er på vej fra uddannelsesinstitutionerne.

 

Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv åbnede dagen, og Mette Lykke fra Too Good To Go gav de unge inspiration og gode råd fra sin egen iværksætterrejse. Salvatore Nigro fraJA Europe bød som en ekstra overraskelse de unge iværksættere velkommen til det europæiske mesterskab.

 

I alt havde 19 hold af studerende fra Danmark og 1 fra Grønland kvalificeret sig til DM, og alle deltagerne har i månedsvis trænet deres pitch-kompetencer og arbejdet med at udvikle og optimere deres ideer, som en del af uddannelses- og entreprenørskabsforløbet Start Up Programme.

 

- Vi ser en generation af unge, som er meget bevidste om de udfordringer, vi som samfund står overfor. Gennem entreprenørskabsforløb har de lært at udvikle ideer og løsninger, der kan skabe, forandre eller gøre en forskel i verden. Det er den generation af engagerede unge, som vi kommer til at se i iværksættermiljøet i årene fremover, og det glæder mig, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

 

Fonden for Entreprenørskab står bag Start Up Programme og arrangerer DM i Entreprenørskab i samarbejde med Dansk Erhverv. Danmarksmesterskabet støttes også af Bloomberg, Entercard, Tønder Energi- og Miljøfond, Den Sociale Kapitalfond og Bristol-Myers Squibb, som hver står bag en af priserne på dagen. Herudover bidrager Opfinderrådgivning, Erhvervshus Hovedstaden og EY.

 

Vindere på dagen:

Kategorivinder Greentech: Ideel Coffee fra Cphbusiness

 

Kategorivinder Serviceinnovation: HydroSAFE fra SIMAC

 

Kategorivinder Lifetech: CEDI Alert fra VIA University College

 

Kategorivinder Social entrepreneurship: SiamoStreet fra Erhvervsakademi Aarhus

 

Særpris på 10.000 kr. fra Tønder Energi- og Miljøfond: Repot fra Erhvervsakademi Aarhus

 

Årets Entreprenante underviser: Jesper Nørskov, Erhvervsakademi Aarhus