23 okt 2014  /  NyhedsRedaktør

Humanister får også CVR-nummer

Det startede som et fag på universitet og sluttede med et succesfuldt projekt, der blev gjort til virkelighed. I kølvandet fulgte ikke bare en række jobs, men også blod på tanden efter mere, da to humaniorastuderende fik øjnene op for iværksætteri.

Vi udviklede Hjælp en Hjemløs i forbindelse med et fag på universitet, der hed Innovation, Projektledelse og Teamsamarbejde,” siger Katrine Dupont Mortensen, 26, der sammen med Sara Emilie Hansen, 26, danner duoen, som står bag projektet Hjælp en Hjemløs. Projektet går ud på, at kunder i dagligvarebutikker kan donere nogle specielt udvalgte varer til hjemløse i deres lokalområde, hvor varerne kommer de hjemløse til gode og hvor meromsætningen kommer butikken til gode. Men faktisk lå tanken om iværksætteri meget fjernt for begge piger, da de startede på faget på universitet.

 

Vi skulle ved fagets start udfylde et spørgeskema, hvor et af spørgsmålene gik ud på, i hvilken grad man kunne se sig selv som iværksætter på en skala fra 1-10. Jeg kunne ikke se mig selv som iværksætter, da jeg ikke så mig selv som en, der fik gode idéer eller som en, der turde kaste sig ud i projekter som dette. Jeg så iværksætteri som noget, man mere eller mindre skulle være født med, så jeg endte med at krydse af ved 3. I slutningen af faget skulle vi udfylde samme spørgeskema, og da jeg nåede spørgsmålet om, i hvilken grad jeg så mig selv som iværksætter, så det noget anderledes ud. Jeg endte faktisk med at krydse af ved 10,” fortæller Katrine Dupont Mortensen.

 

Idéen ”Hjælp en hjemløs” fik en finaleplads ved Idékonkurrencen ved Danish Entrepreneurship Award 2012, og da faget sluttede på universitetet, kunne Katrine og Sara ikke slippe idéen. De besluttede at gøre idéen til virkelighed og startede Hjælp en Hjemløs op som et frivilligt projekt i samarbejde med Kvickly på Skibhusvej i Odense og Kirkens Korshær.

 

Humanister deler karaktertræk med iværksættere

 

Ifølge Tine Lynfort, ph.d. og underviser i Innovation, projektledelse og teamsamarbejde på Syddansk Universitet, peger forskning på, at nogle humanistiske og innovative karaktertræk er de samme – for eksempel evnen til at være kreativ, handle i det ukendte, sætte spørgsmålstegn ved ting og se mønstre og koble dem på nye måder.

 

Humanister er vant til, at der ikke findes eksakte svar og at man aldrig kan vide, hvor man ender, og derfor har humanister en fordel i forhold til klare sig som en iværksætter,” siger Tine Lynfort.

 

Desuden peger Tine Lynfort på forskning, der viser, at højtuddannede iværksættere generelt har en større chance for at overleve som iværksættere, da deres viden og arbejdsform kan hjælpe dem i forløbet.

 

”Det danske samfund står over for en række samfundsudfordringer. Derfor er det vigtigt, at de højtuddannede lærer, hvordan man løser udfordringer ved at finde nye og bedre måder at gøre tingene på,” slutter Tine Lynfort.

 

Socialt entreprenørskab som forretning

 

Netop at løse samfundsudfordringer er en udfordring, som Katrine Dupont Mortensen og Sara Emilie Hansen har taget op med det sociale projekt Hjælp en Hjemløs. Selvom projektet blev en succes, mødte de også modstand undervejs, da de forsøgte at gøre det frivillige projekt til en forretning.

 

Lige så snart vi sagde ordene ”forretning” eller ”økonomi” i samme sætning som ”socialt entreprenørskab” mødte vi stor modstand, da der var en opfattelse i samfundet af, at man ikke måtte tjene penge på sociale tiltag,” siger de to humanister.

 

Modstanden betød, at de satte projektet på pause, da de ville gribe det an fra en mere teoretisk vinkel – og det har givet stof til flere universitetsopgaver. I dag er både Katrine og Sara færdiguddannede humanister, og har siden projektet arbejdet med iværksætteri først som instruktorer og undervisningsassistenter og nu som undervisere. Projektet er lagt på hylden for en stund, men hvis de ikke genoptager Hjælp en Hjemløs en dag, så finder de på et andet projekt sammen. For Katrine Dupont Mortensen og Sara Emilie Hansen har fået øjnene op for iværksætteri som en karrierevej, og de kan begge se sig selv som virksomhedsejere nu.