12 dec 2017  /  NyhedsRedaktør

God investering: Mikrolegater til studerende har stor effekt

Hvis vi ønsker flere iværksættere i Danmark, så er det en god idé at investere i studerende, der ønsker at starte egen virksomhed. For en lille økonomisk støtte i opstartsfasen har store positive effekter på netop denne gruppe af unge iværksættere. Det viser en ny analyse af mikrolegat-ordningen fra Fonden for Entreprenørskab.

Det kan være en rigtig god forretning for samfundet at give en lille økonomisk hjælp til unge iværksættere. Hvis man giver studerende et legat i opstartsfasen af deres virksomhed, er der større chance for, at virksomheden overlever, og samtidig skaber de unge iværksættere hurtigere nye arbejdspladser.

 

Siden 2011 har Fonden for Entreprenørskab støttet studerende med iværksætterambitioner ved at uddele mikrolegater som en tidlig finansiel støtte. Legaterne er på op til 50.000 kroner, og de har stor effekt for de studerende: Der er større chance for, at deres virksomhed overlever, de får større teams, og de skaber nye arbejdspladser. Det viser en ny analyse, der er lavet blandt 219 af de startups, som siden 2014 har ansøgt om et mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab.

 

Iværksætterne kan tiltrække vækstkapital

Som studerende med en nystartet virksomhed kan det være svært at overbevise investorer om, at man har en god og holdbar forretningsidé. Med et mikrolegat i ryggen bliver det dog lettere for de studerende at tiltrække vækstkapital, viser analysen.

 

- Det var en kæmpe anerkendelse, at erfarne folk syntes godt om vores ide, hvilket gav masser af fokus. Mikrolegatet var vores første succes, hvor vi følte, vi havde fat i en idé med potentiale. Med legatet kunne vi opnå proof-of-concept, og så blev det muligt at fremvise et fungerende og testet produkt for KMD Venture A/S, der investerede ca. 500.000 kr. kort efter vi var færdige med studiet, siger Tommy Otzen, stifter af Kubo, som er en lille robot samt et lege- og læringsredskab, der gør det muligt at lære at kode.

 

Større teams, højere overlevelsesrate og lønnede jobs

Analysen viser, at studerendes ideer og startups i større udstrækning realiseres og overlever efter et år, hvis de modtager en mindre økonomisk støtte i deres opstart og omvendt i mindre grad, hvis de ikke modtager økonomisk hjælp. Samtidig får legatmodtagerne hurtigere større teams og flere lønnede ansatte end de, som ikke har fået et mikrolegat.

 

Den økonomiske støtte til de 54 startups i undersøgelsen udgør ca. 1,95 mio. kr., og hvis man regner den samfundsøkonomiske investering om til antal skabte arbejdspladser, så viser analysen, at der på blot 12-24 måneder er skabt 32 fuldtidsstillinger per mio. kr. investeret, og medregner man alle lønnede stillinger er det 50 lønnede stillinger per mio. kr. investeret.

 

- Vi kan se, at mikrolegaterne har en katalyserende effekt på de nystartede virksomheder. De vokser simpelthen hurtigere, og de tiltrækker hurtigere investeringer fra private og offentlige investorer. Det interessante er, at det er ganske små beløb på op til 50.000 kr., som gør forskellen for de unge startups. Derfor er det også vigtigt at sikre finansiering til mikrolegat-ordningen fremadrettet, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

 

Baggrund:

Fonden for Entreprenørskab har siden 2011 uddelt mikrolegater til studerende med iværksætterambitioner, først som pilotprojekt og siden 2014 som en større satsning. Fonden har i alt uddelt 347 mikrolegater til en samlet værdi af 11,5 mio. kr.

 

Formålet med Mikrolegatordningen er at styrke vækst og beskæftigelse i Danmark. Ved at støtte studerendes opstart af virksomhed er det formålet, på sigt, at skabe vækstvirksomheder, der kan bidrage med flere arbejdspladser, eksportindkomster og vækst i samfundet. Mikrolegatet skal ses som en katalyserende indsats i forlængelse af entreprenørskabsundervisning, og de kompetencer, som de studerende opnår der igennem.

 

Mikrolegaterne er ikke en substitut for private investeringer, banklån eller andre offentlige tilbud om støtte til iværksættere, men derimod en kapitalindsprøjtning til studerende med en idé på så tidligt et stadie, at de ikke har mulighed for at hente opstartskapital andre steder.

 

Læs mere om effekterne af mikrolegater i den nye rapport - find den her.