09 apr 2015  /  NyhedsRedaktør

Fynske skoleelever vandt DM i Entreprenørskab

En multifunktionel nødhjælpskasse, der også kan bruges som seng, sikrede tre elever fra Vesterdal Efterskole titlen som Danmarksmestre i Entreprenørskab for grundskoleelever.

Festsalen på Odense Rådhus summede af innovative idéer og entusiastiske unge, da der torsdag den 9. april blev holdt DM i Entreprenørskab for grundskoler.

 

Over 1000 elever fra 8. – 10. klasse har været med i de indledende runder i NextLevel-konkurrencen, som ledte op til DM, men kun 20 hold kvalificerede sig til finalen. Her blev det en dyst på idéer og pitch-evner, da eleverne skulle overbevise dommerne om, at netop deres idé eller produkt var det bedste.

 

William Andrews, Emilie Glintborg Foged og Tine Rubæk fra Vesterdal Efterskole i Nr. Aaby imponerede dommerne med deres idé Bed In a Box (B.I.B.), som er en nytænkt nødhjælpskasse. Kassen kan transportere nødrationer til katastroferamte ofre og samtidig fungerer B.I.B. også som en seng og et opbevaringssted for de katastroferamtes ejendele. Kassen kan spændes på ryggen og tages med, og det gennemarbejdede koncept gav de tre elever den samlede førsteplads.

 

Vi har arbejdet med idéen i seks måneder. Vi har haft mange tilbageslag men endnu flere fremskridt. Det har været en virkelig lærerig proces, og så at vi vinder i dag - det havde vi slet ikke troet! Vi skal helt sikkert arbejde videre med projektet. Nu skal vi ud og sprede budskabet og også finde nogle samarbejdspartnere, der kan hjælpe os,” lød det fra gruppen efter sejren. De tre elever vandt 5000 kroner og derudover 10.000 kroner til en oplevelse for hele klassen.

 

Flere vindere på dagen

Til DM i Entreprenørskab dystede de unge i fire kategorier: Bevægelse, Sprog & Kultur, Velfærd & Samfund og Viden & Verden.

 

Eleverne bag B.I.B. vandt først kategorien Viden & Verden, og derefter dystede de mod de tre andre kategorivindere om at blive den samlede vinder. De tre andre kategorivindere var:

 

  • ”Move45” fra Kirkebakkeskolen i Vejle vandt kategorien Bevægelse
  • ”TIK – Trivsel i Klassen” fra Vesterdal Efterskole vandt kategorien Sprog & Kultur
  • ”RÅSTOF” fra Vesterdal Efterskole vandt kategorien Velfærd & Samfund 

 

Læs mere om de enkelte idéer på Youngtrepreneur.dk.

 

Vigtigt at entreprenørskab prøves tidligt

Alle deltagerne ved DM har arbejdet med innovation og entreprenørskab som en del af undervisningsforløbet NextLevel. Og det, at eleverne allerede har arbejdet med innovation og entreprenørskab, er en styrke for dem.

 

Vi ved fra vores forskning, at jo tidligere man møder entreprenørskab i skolesystemet, jo større effekt har det på eleverne. Det er også tydeligt, at eleverne her i dag har lagt et stort og seriøst arbejde i deres projekter og niveauet har været imponerende højt. Det tegner lyst for fremtiden,” siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise.

 

DM i Entreprenørskab blev holdt på Odense Rådhus, hvor borgmester Anker Boye bød velkommen. Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise står bag DM i Entreprenørskab med støtte fra Odense & Co.


Vindere på dagen:

Bed In a Box: William Andrews, Emilie Glintborg Foged og Tine Rubæk
Move45: Caroline Price Jensen, Lærke Vium Magni, Sarah Kanstrup Burgwald og Ida Hyrup Andersen
TIK – Trivsel i Klassen: Sara Rosa Köhler Levin, Katrine Witt Tønnesen og Katrine Melchior
RÅSTOF: Mette Aaskov, Agnes Stærke, Ida Andersen og Anna Kildetoft