24 mar 2021  /  NyhedsRedaktør

En iværksætterrejse har taget fart: SmartPant er blevet Graitor

Graitor deltog for to år siden til Danish Entrepreneurship Award under navnet SmartPant. Selvom de ikke vandt, fik de meget ud af at deltage. De fire iværksættere fra Aalborg mødte nemlig en person, der senere var med til at definere dem og deres iværksætteridé.

Nu, to år senere, er teamet klar til at lancere deres koncept til sommer, hvor app’en er ude. Vi har taget en snak med Graitor, og fået et kig ind i deres iværksætterrejse og læringer. Hvis man selv har en iværksætteridé, så deler de fire iværksættere deres råd i artiklen.

 

- Graitor er blevet en virksomhed, og ikke bare et projekt’, udtaler Graitor-teamet.

 

Da de fire iværksættere bag Graitor afsluttede deres uddannelser i 2020, gik de fuld tid på projektet fra første dag. Og der er sket meget med idéen og konceptet siden da.

 

- Som iværksætter skal man udfordres på sin løsning, ens idé er aldrig færdig, udtaler Kasper fra Graitor-teamet.

 

Når dommertjansen rækker ud over

Til Danish Entrepreneurship Award i november 2018 mødte Graitor-teamet Lukas Holtmann, der til dagligt er CEO hos N’fellows. Lukas vurderede teamets pitch og idé, og han blev straks begejstret, fordi han kunne se potentialet. Lukas fulgte efterfølgende Graitor-teamet fra sidelinjen og kunne se, at de deltog i flere iværksætterkonkurrencer, som de vandt.

 

I foråret 2020, da corona brød ud, fik Graitor-teamet og Lukas kontakt til hinanden igen. Det undrede Lukas, at teamet ikke havde lanceret noget endnu. Det viste sig, at udfordringen ikke var deres idé eller vision, men deres forretningsmodel. Den var for svag, og derfor kunne de ikke få investeringer eller økonomisk støtte til at komme succesfuldt videre. Det var en udfordring, som Lukas ville hjælpe dem med at løse. Derfor begyndte de at mødes for at udvikle videre på forretningsmodellen sammen, og dette uden at gå på kompromis med den grundlæggende idé og vision.

 

Det var også i samarbejde med Lukas og hans team senere i processen, at det nye navn, identitet og strategi for Graitor blev skabt. Det nye navn kom fra teamet selv, da konceptet på sigt skal skaleres til mere end pant. Den fælles indsats og det dedikerede arbejde Graitor-teamet har lagt i, har senest resulteret i optagelse hos Innofounder, anden økonomisk funding, støtte og et professionelt advisory board. Alt dette har muliggjort realiseringen af iværksætternes drøm.

 

Graitors løsning har fokus på cirkulær ansvarlighed

Graitor er en ny digital løsning, der skal revolutionere det danske pant- og retursystem, og på kort sigt udbredes verden rundt. I marts 2021 satte TV2 Nyhederne fokus på, at der hvert år forsvinder flaskepant for 125 millioner kroner. Den største grund til dette er, at danskerne mangler incitament til at returnere tomme dåser og flasker i pantautomaterne. Derudover er der 400 millioner grænsedåser hvert år, der ikke genanvendes.

 

Graitors løsning skaber incitament til at returnere dåser og flasker med og uden pant i landets pantautomater og pantstationer. Essensen af Graitor er, at man optjener point, hver gang man panter flasker og dåser med og uden pant. Pointene gives digitalt og indløses til gratis treats, der udbydes overalt i landet. Det giver private virksomheder mulighed for at tage samfundsansvar og tappe ind i den bæredygtige dagsorden. Ved at belønne brugerne med produkter, oplevelser og besparelser gennem gratis treats, der derved skaber incitament hos forbrugeren til at pante.

 

På sigt bliver konceptet udrullet internationalt, hvor der vil indgå flere produkter i det cirkulære retursystem, fx genbrugstøj og brugte kaffekapsler.

 

Graitors vision og mission

Graitor teamet er drevet af en større dagsorden og en vilje til at være med til at innovere det danske pant- og retursystem, som vi kender det i dag. Teamet har arbejdet på konceptet gennem to år, og de har oparbejdet en ekspertviden inden for deres kerneområde. Det afspejles også i deres vision:

 

- Vi vil skabe et pant- og retursystem, der fungerer på tværs af landegrænser. Et pantsystem, der ikke er reguleret ift. politiske dagsordener. Når alt kommer til alt, så er det vores fælles natur, fælles ansvar og fælles jord, udtaler Graitor. Om missionen fortæller Graitor teamet, at de vil forvandle trash til treats.

 

Fonden for Entreprenørskab ‘blåstemplede’ ideen

Det har haft stor betydning for Graitor-teamet at medvirke i Start Up Programmes Danmarksmesterskab i Entreprenørskab. For det første var det lærerigt at øve sig på at pitche sin idé, og derudover har det været uvurderligt at få feedback på idéen i en tidlig fase fra erhvervsfolk. Da de præsenterede idéen og konceptet til DM, var det i sin tidlige fase, hvilket faktisk var en fordel, fordi teamet fik input til, hvordan de kunne ændre og optimere nogle væsentlige elementer tidligt i processen.

 

- Dommerne så også mulighederne i idéen, og de validerede problemet og løsningen, udtaler Graitor.

 

Råd til alle, der har en iværksætteridé

Graitor-teamet har også et par råd til andre spirende iværksættere, der arbejder med deres ide:

 

  •       Kom ud af din boble og komfortzone
  •       Øv dig på at pitche foran andre
  •       Del din idé med andre, så du kan få feedback tidligt i processen
  •       Tænk over forretningsstrategien og økonomien
  •       Sammensæt dit team med de rigtige kompetencer