28 apr 2016  /  NyhedsRedaktør

App til ordblinde sikrede elever fra Horsens DM i Entreprenørskab

En app som hjælper ordblinde ved at læse underteksterne på tv og film højt. Men den innovative idé vandt fire elever sent onsdag aften Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab, og prisen til de idérige elever blev overrakt af H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Marie.

De fire elever bag vinderidéen Subreader fik kamp til sidste pitch, da de dystede mod 46 andre hold til DM i Entreprenørskab – Company Programme. Bag vindergruppen står William Nyby Pedersen, Alexander Gram Jensen, Kristoffer Strube Græm fra Learnmark Horsens, som arbejder sammen med Anders Bredgaard Thuesen fra Rybners Gymnasium i Esbjerg. Sammen håber de, at de med deres app kan styrke ordblinde børn og unge i sociale sammenhænge og samtidig forbedre deres læseevner.

 

"Det er så fedt at vinde! Det var virkelig hård konkurrence og niveauet er virkelig steget i forhold til tidligere konkurrencer, vi har deltaget i. Det har været fedt at arbejde med vores idé, og vi har fået et stort netværk og udviklet nye kompetencer. Og så bliver man ret stolt af at kunne lave noget, som der faktisk er et behov for. Den her pris har bare bekræftet os i det," lød det fra gruppen, da de vandt. Gruppen vandt også kategorien Society & Globalization.

 

Men titlen som Danmarksmestre følger en check på 10.000 kroner, som blev overrakt til de unge opfindere af H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Marie. Gruppen vandt desuden retten til at repræsentere Danmark ved Europamesterskabet, Company of the Year Competition, som holdes i Schweiz til juli.

 

Højt niveau og stor opfindsomhed

Vinderne ved DM i Entreprenørskab blev fundet efter en intensiv dag, hvor de unge skulle bevise, at de havde styr på både forretningsplan, markedspotentiale og samtidig levere et stærkt pitch for at imponere dommerne. 186 elever deltog i alt, og de har alle kvalificeret sig via regionale finaler.

 

"Niveauet i år har været imponerende højt, så det er nogle velfortjente vindere. Samtidig vi ved, at når eleverne møder entreprenørskab og iværksætteri i skolen og afprøver det i praksis, så udvikler de nogle kompetencer, som er meget værdifulde, når de skal ud på arbejdsmarkedet om nogle år," siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab.

 

Fonden for Entreprenørskab står bag DM i Entreprenørskab med støtte fra Nordea og i stærkt samarbejde med Dansk Industri, som ser et stort potentiale i de unge iværksætterspirer.

 

"Vi ser i øjeblikket en yderst positiv udvikling blandt unge, hvor der er flere og flere, der ønsker at etablere deres egen virksomhed. Det er en god udvikling, der er vigtig for Danmark. Derfor skal vi som samfund være med til at skubbe yderligere til udviklingen, og det gør vi blandt andet med Danmarksmesterskabet i entreprenørskab," siger Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri.

 

Efter en hel dag med konkurrencer var der festmiddag for alle deltagerne, hvor vinderne blev kåret. Til festmiddagen deltog også H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Marie, som efterfølgende mødtes med vinderne og hørte om deres idéer.

 

Særpris gik til Færøerne

Tønder Energi- og Miljøfond uddelte også en iværksætterpris på dagen til en gruppe, der havde en miljøvenlig idé. Vinderen blev gruppen Green Growth fra Handelsskolen i Thorshavn, som vil nyttiggøre affald fra den store opdrætsindustri, som findes på Færøerne i dag. Deres idé går ud på at omdanne fiskeekskrementer til gødning, som skal bruges i landbrugssektoren. Dermed slipper landmændene for at bruge kunstgødning, og det er samtidig en miljøvenlig løsning.

 

JA Alumni Denmark uddelte også en lederskabspris til seks af deltagerne på dagen. Prisen gives til unge, der skiller sig ud og har vist lederskab i teamets arbejdet med idéen. Priserne gik til Anders Schaltz Eriksen, Line Bach, Søren Holm Lund, Alexander Gram Jensen, Lenina Strange og Nicolai Emil Thorsen.

 

 

Samlede vindere:

1. pladsen: Subreader fra Learnmark Horsens

2. pladsen: Hedens Perle fra Herningsholm Erhvervsskole

3. pladsen: Cuffer fra EUC Nord i Hjørring

 


Baggrund:
Company Programme er et undervisningsforløb, hvor elever på ungdomsuddannelserne bliver taget gennem alle faser af livet som iværksætter. I løbet af skoleåret skal de bl.a. udarbejde forretningsplaner, indgå aftaler med samarbejdspartnere fra det nære erhvervsliv og den finansielle sektor, lave markedsføring og aflægge regnskab. Over 4000 elever er årligt med i Company Programme, og de bedste og mest innovative elevvirksomheder kvalificerer sig til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab.

 

Til DM stiller eleverne stiller op i én af fire kategorier: Science & Technology, Society & Globalization, Business & Service og Trade & Skills, og elevernes idéer spænder derfor fra nyudviklede tekniske løsninger til idéer med et mere socialt fokus.